ПАРТИЙНО ДЕЛО 'ТОДОР ЛУКАНОВ'

Брой 12, Декември 2006
(Опит за историческо разследване)

“Който утре не се подчини на дисциплината на партията, ще изпита острилото на ножа на революцията, макар и да е от нашите редове.”

Димитър Благоев

пред Първия конгрес на БКП (т.с.)


От памтивека е известно: историята забавя, но не забравя. Понякога забавянето трае дълго, дотолкова дълго, че да умрат страстите, за да изпъкнат фактите. Фактите, пред които още древните са казали, че и боговете мълчат. Личността му не може да се побере и в старата класическа рамка:"Aut bene aut nihil". Nihil-ът е неприложим към личността на Тодор Луканов, защото името му е вписано в интернационалните, националните и партийните анали: той е ключова фигура на най-драматичния период на българския ХХ век - между 1919-1925, времето на три въстания, кланета и погроми, издълбали най-дълбокото и кърваво тресавище в номиналната ни история. Неприложим е и старият историко-партиен подход - името му да се препрати в графата "и др." - защото така обикновено се прикриват заслуги, а той, необходимият грешник, е винаги на показ и като високо дърво при буря стърчи на три поредни партийни конференции, за да олицетворява виновността на собствената си партия и да обира светкавиците, предназначени за други. "Bene”-то също е малко - няколко позовавания в "Историята на Плевенската окръжна организация...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Коментари  

 
0 #2 Lidero 2007-01-19 10:38
Поздравления, доц. Генчев за тази статия! Най-сетне се намери историк с интелектуална смелост който да свали завесата и да опише историческата истина за събитията и ролята , а и позициите на Тодор Луканов в онези времена. Слушала съм много разкази от възрастни другари на тази тема и трябва да призная, че те ми внушаваха негативно отношение. Сега когато прочетох статията ви разбирам за какво е ставало дума тогава и за енти път ми се потвърждава тезата, че не винаги болшинството в ръководните органи на БСП заема правилна позиция. Да, трябвада има дисциплина и уважение на решенията, но се убеждавам за сетен път и чрез тази статия, че това не трябва да става не слепешката, а с разум и да се проявява смелост за отстояване на различна позиция от мнозинството когато сме убедени, че то бърка.
Цитиране
 
 
0 #1 Lidero 2007-01-19 10:35
Поздравления, доц. Генчев за тази статия! Най-сетне се намери с историк с интелектуална смелост който да свали завесата и да опише историческата истина за събитията и ролята , а и позициите на Тодор Луканов в онези времена. Слушала съм много разкази от възрастни другари на тази тема и трябва да призная, че те ми внушаваха негативно отношение. Сега когато прочетох статията ви разбирам за какво е ставало дума тогава и за енти път ми се потвърждава тезата, че не винаги болшинството в ръководните органи на БСП заема правилна позиция. Да, трябвада има дисциплина и уважение на решенията, но се убеждавам за сетен път и чрез тази статия, че това не трябва да става не слепешката, а с разум и да се проявява смелост за отстояване на различна позиция от мнозинството когато сме убедени, че то бърка.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови