ЗАЩО „СОЦИАЛИЗМЪТ НА ХХI ВЕК” Е ТОЛКОВА „СТРАШЕН”, ЧЕ МУ ГОТВЯТ ДОРИ ВОЙНА

Брой 1-2, януари-февруари 2018

„Лявата вълна“ в Латинска Америка, която тръгна с Боливарската мирна революция на Уго Чавес преди 20 години, предложи алтернативен социален модел, базиран на човешкото развитие и регионалната солидарност и интеграция. Именно заради този „опасен“ пример в задния им двор САЩ форсираха десен реванш на континента. В Аржентина – чрез изкуствен дефолт в навечерието на важни избори. В Бразилия – чрез институционален преврат. В Еквадор – чрез удобен ренегат. А за инатливата Венецуела стягат „хуманитарна интервенция“.

 


Последната година на революционния ХХ век, през който беше извършен, но и подкопан най-мащабният световен опит за изграждане на социалистически общества на четири континента, стана и година първа на един нов предизвикателен експеримент, наречен от създателите си „социализмът на ХХI век“, а от медиите – „лявата вълна в Латинска Америка“.

За стартова точка на този процес се смята встъпването в длъжност в началото на 1999 г. на новоизбрания президент на Венецуела Уго Чавес. Той поема властта в Каракас, след като печели...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови