ОТКЪДЕ ДА СЕ ЗАПОЧНЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКАТА. Едно виждане за една „Визия”

Брой 9-10, ноември-декември 2018

 Не обещания за запазване на съществуващата мрежа вузове, а преразглеждане на принципа „парите следват студента“ и на термина „университет“, връщане на повечето висши училища към традиционната им специализация и профили, в които преди са обучавали качествено

 


 

Странно е, че когато се правят някакви прогнози за развитието на България по сектори, образованието и науката винаги се намират по-назад, някъде между пенсиите и културата. Не знам докога у нас конят ще стои все отзад на каруцата и няма да го има разбирането, че той тегли напред всичко, което се намира в тази каруца.

Затова обикновено разделът за знанието е пълен с красиви фрази и намерения, които са слабо обвързани с останалите сектори (различните раздели се пишат от различни хора), а със съществуващите реалности ‒ почти никак. Затова хората отдавна възприемат подобни документи и стратегии не като реален план за действие, а като безкрайна говорилня, от която ползата ще е някой ден, може би, ако... „Визия за България“ на БСП в това отношение не прави изключение..Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови