Иван Аладжов - роден през 1967 г. в София. Завършил е международно право в Лайпциг. Следдипломна квалификация във Виена и Хановер. Специализация в областта на търговското право със степен магистър. Защитава докторат по право към Хановерския университет. Издава в Германия две книги в областта на корпоративното право. Автор на поредица от статии в немските списания "Икономика и право в Източна Европа", "Източноевпропейско право" и "Годишник на източното право". Работи като юрист на свободна практика в Хановер.

СВЕТОВНАТА БАНКА - ДЕЙНОСТ В ИМЕТО НА ДОБРОТО НА ХОРАТА

Брой 2 Февруари 2004г.

      Притежавайки днес почти неизчерпаеми финансови ресурси, Световната банка разполага… с най-много лостове за въздействие върху политиката на по-голямата част от страните на света.
Проф. ЖАН ЦИГЛЕР


      Ежегодно се провеждат конференции на Световната банка (СБ), които през последните 3-4 години се превърнаха в магнит за големи протестни демонстрации. Финансовите срещи в Мексико, Индонезия, Аржентина, Бразилия и постоянно растящата бедност в страните от Третия свят и Източна Европа окончателно доказаха, че неолибералните капиталистически рецепти за развитие в никакъв случай не са в състояние да помогнат за повишаване на жизнения стандарт на хората в тези страни. Този тотален провал вече не се отрича и от ръководните фигури на тази институция. Златните години на Световната банка, създадена през 1944 г. в Бретан Вуудс (Ню Хемпшър) с цел преодоляване на последиците от Втората световна война, бяха от средата на 60-те години до началото на 80-те години.

      През този период в Африка и Азия се освобождават от колониализма десетки държави. В първите години от самостоятелното си съществуване те се заемат с изграждането на нови столици и инфраструктура. Средствата за това се заемат от СБ и финансират истински икономически бум в тези страни, но в същото време те поставят началото...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор