Доцент, доктор, завършил философия с профил социология в СУ “Св. Климент Охридски”. Работи в областта на етиката, политологията, етнологията и религиологията. Автор и съавтор на осем монографии и книги, както и на повече от 130 научно-теоретически студии, брошури и статии. Завеждащ секция в Центъра за исторически и политологически изследвания.

МОДЕРНАТА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ И КРЪСТОПЪТЯТ НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

Брой 2 Февруари 2004г.

      Глобализацията изправя пред съдбовен кръстопът социалдемократическата (рационална и прагматична) автентичност и идентичност. Тя предизвиква особен пробив и разрив в исторически съществувалата битност на тази лява идея и активност. Затова дебатът за орисията на социалдемокрацията в условията на глобализация неминуемо трябва да отчете поне две неща.

      Първо, че класическата социалдемокрация като рожба на модерността вече се оказва исторически амортизирана и неадекватна на новите реалии. Тя вече прекосява своята голгота към истори ческото си разпятие.

      Второ, че модерната социалдемокрация като творение на постмодерността още не е напълно оформена и разкрепостена в своя духовно-поведенски натюрел от "лошото влияние" на неолибералната дискурсивност, тотално превзела и контролираща глобализацията в наше време. Нужен е паралел между двете социалдемокрации, който е изводим от същността и функционалностите на двете епохи.
Важно е, че дихотомията класическа-модерна социалдемокрации не легитимира някакви монолитни и завършени цялости. Напротив, тя постулира както известна приемственост, така и относителна спецификация в идейната и прагматичната аранжировка на всяка от тях. Защото социалдемократическата фамилия (в двата си ипостаса) не е лишена...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 Nikola Cholakov 2006-07-02 16:38
Модерната социалдемокраци я, различаваща се от либералната, насочва своя поглед към еволюционната прагматика на информационното общество и ликвидиране на наемния труд.
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор