Доцент по история на класическата и съвременната философия в СУ "Св. Климент Охридски", основни интереси в областта на философията на Новото време, логика и теория на идеологията. Публикации на немски, руски, английски и френски. Преводач и редактор на основни трудове на Им. Кант, г. Хегел, В. Бенямин, Фр. Ницше, М. Хайдегер, Х.-Г. Гадамер. Напоследък се занимава с изследвания по теория на съвременното общество - медии, политическа идентификация, теория на политиката.

ЗАПЛАКАЛ НИ Е ЕЛИТЪТ ВСЕ ЗА СРЕДНАТА КЛАСА

Брой 9 Септември 2002г.

В България отдавна се носи ревът за липса на средна класа. Особено силен е той в партийни програми, "честни частници" и "частни социолози". Исото най-здраво се крепи в последните програмни документи на СДС, които се въртят около "самонаетия труд" и свободата, солидарността и справедливостта. С това "християндемокрацията по света и у нас" надали се отличава от "социалдемокрацията" (пак по тези места). Средната класа е номиналната мечта на сегашното управление, мечтата на управляващата номиналност или управлението на мечтаното име - разбирайте каквото си искате. Като мечта и име средната класа не е нещо ново за т.нар. "политически елит".
По време на т. нар. "български преход", който вече, както чуваме, завършил, надали е имало нещо, тъй много желано, призовавано, програмно определяно, както и надали е имало нещо по-ефимерно. Затова е и въпросният рев, който се засилва на фона на бедността и мизерията. Очевидно те го обезсмислят дори пред идеала, който е недостижим за голяма част от българския народ - телевизионно шоу, шише ракия и домати под 60 стотинки насред лято. И все пак си струва да бъдат напомнени няколко основни неща.
Средната класа у нас се мисли в интуитивни сравнения със западноевропейски образци, което е достатъчно симптоматично за общо взето потребителските обществени нагласи. Така се пропуска възможността...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Коментари  

 
0 #1 profile 2018-10-30 16:37
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

rw-test.racingwhere.com/.../...
Цитиране
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови