Есеист, преводач, издател, преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Доктор на филологическите науки, доцент. Автор на пет книги, посветени на личности и явления в световната култура, на Швеция и др. Редовно участва с публикации в периодичния печат. Нейни текстове са превеждани на други езици, печатани са в сборници в Дания, Швеция, Норвегия. Удостоявана е с редица български и чуждестранни отличия, сред които изпъкват тази на името на “Х.К.Андерсен” за превода й на “Пипи Дългото чорапче” от Астрид Линдгрен, две награди на Шведската академия (1983 и 1999), високият датски орден “Рицарски кръст на Данеброг” (2001). Била е главен редактор на седмичника ЛИК, директор на издателство “Народна култура”, управител на издателство “Хемус”.

КАКВО ВСЪЩНОСТ Е КУЛТУРАТА? ОРНАМЕНТ НА ЖИВОТА ИЛИ САМИЯТ ЖИВОТ?

Брой 9 Септември 2002г.

Така, както е формулирана, темата на настоящата дискусия всъщност не съдържа елемент, по който може да се спори или да се изказват различни мнения – труизъм е, че в едно уважаващо себе си общество културата трябва да се ползва с приоритет във всяка една сфера на неговата практика. Дори в страни, където този приоритет няма ясно очертани или фрапантни идейни контури, той е налице и е част от генералната стратегия на съответната социално-политическа система, на държавата.

Ето например САЩ, където според примитивните представи на мнозина се вихри необуздано пошла масова култура, предназначена било да притъпява съзнанието и умствените рефлекси на най-широки слоеве от населението, било да им предоставя най-демократична възможност за избор на развлечение, на разтуха, необходима при делничното напрежение, действително съсипително там... Успоредно с това явление, отдавна прехвърлило границите на САЩ и метастазирало навсякъде по света, тази страна обаче може да се похвали със забележителни музеи, галерии, театри, концертни зали и оркестри, с книгоиздаване, което налага своите темпове и тенденции на развитие в глобален мащаб, с прекрасни книжарници и преди всичко с добре уредени колежи, с големи и прочути университети, предлагащи образование и квалификация, условия за научна работа на възможно най-високо равнище.

Независимо от обстоятелството,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор