Поет, публицист, есеист, преводач. Бил е главен редактор на няколко централни издания. Работил е като първи секретар на посолството в Куба и съветник в посолството в Мексико, гл. секретар на СБП, зам.-председател на Съюза на тракийските дружества в България, вицепрезидент и президент на Асоциацията за приятелство „България – Куба“, председател и зам.-председател на Комисията на Висшия съвет на БСП за политиката на БСП в културата и за връзки с интелигенцията. Автор на над 20 художествени книги и на няколко с преводи на поезия и драматургия. Носител на националната Ботевска награда (2000 г.) и на наградата на СБП за най-добър роман („Възречени от Манастър“, 2001 г.)

АЛХИМИЧЕСКИЯТ ОПИТ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАШЕНСКИ ЛИТЕРАТУРЕН ЕЛИТ

Брой 9 Септември 2002г.

Литературната популярност има варианти.

...В нашите среди се разказва, че веднъж във варненската почивна станция на СБП Багряна попитала нечие писателско дете как му е името. На свой ред и детето я попитало същото и когато тя се представила, то възкликнало спонтанно: „Не е вярно, Багряна е книга!“

...Няма като че ли българин, който да не е пял песента за одринското вино и драмската ракия, както и гурбетчийската елегия „Свещи ти запалих пред трона небесен...“ Колцина знаят, че това не са народни песни, а са текстове на поетесата Магда Петканова?

...На Радой Ралин приписваха всякакви епиграми и крилати фрази по адрес на Живков – и така го превърнаха в емблематична, недосегаема и крайно необходима за престижа на самия Живков опозиция.

Днес популярността на писателя се създава не толкова от неговите произведения, колкото от неговите медийни изяви, например вестникарските или телевизионните интервюта. През 1996 година бяха направени две паралелни анкети на литературна тема. Първата – за най-четените двадесетина писатели, втората – за най-четените двадесетина книги.

Трима съвременни творци в първата анкета бяха класирани на второ (Стефан Цанев), четвърто (Недялко Йорданов) и седмо (Блага Димитрова) място, и тримата – преди Иван Вазов, Димитър Димов и Димитър Талев. Обаче във втората анкета не бе посочена...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор