Роден в Габрово. Публицист, литературен историк и критик. Работил е във вестниците „Литературен фронт“, „Антени“, „Български писател“ (гл. редактор). Сега е главен редактор на „Жарава“, национален вестник на българските антифашисти. Автор на книгите: „Политическата сатира на Георги Кирков“ (1974), „Алеко Константинов“ (1977), „За него - Живота (Пет подстъпа към „Моторни песни“ на Никола Вапцаров)“ (1984) и др. През 2002 г. излезе сборникът му „Поети“ с портрети на съвременни български майстори на поетичното слово.

КОЕ Е НАЙ-ЕФЕКТИВНОТО КАПИТАЛОВЛОЖЕНИЕ?

Брой 9 Септември 2002г.

Не е лесно да се отговори на това питане – особено в България, кръстопът на култури и цивилизации неизвестно колко древни. Археологическите сензации у нас не секват и „границата“ на културния пласт „потъва“ някъде между IV и VII-то хилядолетие преди Христа. И това съвсем не е последната дума на науката.

Културата – духовни и материални ценности, натрупани през вековете и създавани в момента – е трудно измерима с ценоразписи. Между конюнктурната (пазарната, реализуемата, моментната) цена на всеки обект върху културен пласт и действителната стойност винаги има съществена разлика.
Културата, имайки дълбочина (пласт, корени, традиции), е в състояние да очертава перспектива. Конюнктурата е само в момента си, еднодневка, затворила очи за всичко под натиска на кредитори, финансови инспектори, синдици, видими и невидими сюзерени на васали.

Да се опитаме да дадем отговор за въпроса защо културата не е приоритет в „демократична“ България от чисто прагматично гледище, т.е. откъм финансово-инвестиционна страна. Най-авторитетни научни и банкови институции в САЩ установиха категорично, без конкуренция, че сега най-ефективното капиталовложение е инвестицията в средното образование! Така „със задна дата“ се видя още веднъж възрожденската мъдрост на габровеца Васил Априлов. Без да бъде сред най-богатите българи на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови