Иван Нончев – професор, доктор на икономическите науки. Работи по проблемите на труда, доходите на населението и тяхната диференциация, по социалните промени в обществото и други. Автор е на книгите „Техническият прогрес и работната сила в селското стопанство“ (1972), „Работната заплата според труда и резултата“ (1980), „Средната класа и социалните трансформации в България“ (2000) и други, както и на множество статии.

СРЕДНА КЛАСА Е ИМАЛО И ИМА В БЪЛГАРИЯ

Брой 9 Септември 2002г.

Проблемът за наличието или отсъствието на средна класа в България изисква няколко предварителни уточнения. Едно от тях е по какъв критерий ще се търси нейното формиране и съществуване. В понятието „средна класа“ могат да се влагат различни смислови съдържания и да се дават най-различни тълкувания, констатации и изводи. Второ. Да се отчита, че понятието „средна класа“ е свързано със социалните различия в обществото. Трето. Всяка от социалните групи средна класа, бедни и богати има винаги строго конкретно икономическо и социално съдържание, отразяващо определен исторически период от развитието на дадена страна. То е различно у нас в трите исторически периода – от Освобождението на България до 1944 г., от 1944 до 1989 г. и след 1989 г. То е още по-различно за нашата страна, в който и да е от трите периода и западноевропейските страни, САЩ, Япония.

Да се отрича наличието на средна класа у нас със свои качествени и количествени характеристики, само защото те не са такива, както в западноевропейските страни е нелогично, априорно и затова подвеждащо. (1) Доколкото съм изследвал проблема за средната класа в България и потребността да се продължи разговора по него, си позволявам да изкажа някои свои съображения. (2)

За критериите

Понятията „средна класа“ или „средни социални слоеве“ са свързани директно със социалните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови