Професор, доктор по история. Работи в областта на българо-руските и българо-съветските връзки. Автор е на книгите „Българо-руски революционни връзки 1885-1917 г.“, 1965 г.; „Г. В. Плеханов и социалистическото движение в България“, 1978 г.; „Ленин и България – Биохроника“, 1980 г. (две издания); „Чествуване на Октомврийската революция в България 1918-1944 г.“ в съавторство с проф. Цанко Николов; „Революционна България и революционна Русия“ 1987 г. и др.

ЕДИН ОТ БЛАГОЕВСКАТА ГВАРДИЯ. ТОДОР ЛУКАНОВ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ

Брой 9 Септември 2002г.

Тодор Луканов е от първото поколение български социалисти. Той е близък приятел и съратник на първите дейци на Българската социалдемократическа партия. Както и всички дейци от това благоевско поколение. Те бяха едновременно и не само първите пропагандатори и организатори на партията, но и първокласни журналисти – публицисти, оратори, както на събрания и митинги така и като депутати в Народното събрание. Около Благоев се формира една фаланга от първокласни партийни дейци, възпитаници на най-престижните европейски университети. Там на Запад се ковяха първите кадри интелектуалци на българската социалдемокрация.

Те бяха щастливи, че доживяха и станаха свидетели на крупни български и международни исторически събития. Това поколение дълго време неоснователно ще се счита, като носител на социалдемократизма, т.е. на реформи за легализма, парламентаризма, че е беда, че е расло и възпитано от идеите на Втория интернационал и че след образуването на Коминтерна и Октомврийската революция една част от него е станала пречка по пътя на нейната ленинизация.

Т. Луканов беше от това поколение в историята на българския социализъм. Той най-болезнено преживя трагедията на този преход и прелом от теснячеството към болшевизма. От първи пионери на социализма, в новите условия в това число и Луканов започнаха, да се считат като носители на опортюнизма...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови