Проф. д-р по история. Дългогодишен научен сътрудник в Института по история при БАН. Защитава дисертация по история и се хабилитира като старши научен сътрудник. По-нататъшното му научно развитие става в ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград. Чете лекции из областта на културната история във факултетите по изкуство, история и литература. Автор е на книгите: „Български довъзрожденски културно-народностни средища“, „Културни прояви на българския народ (IV-ХVIII в.)“, „Българи – гарибалдийци“, „Волентирите на Джузепе“, „Български манастири“, „Българо-украински културно-исторически връзки (ХV-ХVIII в.), „Български каракачани“, „За Абагар“, за автора и времето Ј“.

СТЕФАН ДУНЬОВ – НАЙ-ЗРИМОТО БЪЛГАРСКО ИМЕ В УНГАРСКАТА РЕВОЛЮЦИОННА ЕПОПЕЯ

Брой 9 Септември 2002г.

Една от най-ярките фигури сред българите гарибалдийци и известен участник в Унгарската революция от 1848 г., изтъкнат юрист и съратник на най-видните унгарски ръководители на събитията от 1848 г. е банатският революционер Стефан Дуньов. Неговото име се среща в летописите на борбата, започнала през март 1848 г. с народното въстание в Будапеща. С Кошут този банатски българин обикаля барикадите, влиза в революционната борба с името Ищван, препуска по безкрайните пътища на пустата, предвождайки революционните куриери, разнасящи сигнала за бунта в империята на Хабсбургите.

Убеден противник на австрийския абсолютизъм, чужд на националните ограничения, превърнали страната в „тюрма на народите“, роденият в банатските български поселения Стефан Дуньов отрано проявява своята привързаност към науката. Завършва гимназия в Арад, но бащата – обикновен земеделец, който освен български и малко влашки не знае друг език, не е натрупал имоти, въпреки обичта си към земята и добитъка. Завършил с отличие, с чудесен почерк, владеещ немски и унгарски, младият Дуньов може да изкарва прехраната си с дребна чиновническа служба във Винганската община.
Будният младеж е пленен от революционните идеи. Той възторжено поддържа борбата против насилственото понемчване, против австрийския гнет. Неговите способности и плам се проявяват убедително. Съгражданите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови