Чавдар Добрев, професор, д-р на изкуствознанието, завършил Будапещенски университет. Автор е на монографичните книги: „Лирична драма“, „Забранените плодове на познанието (Емилиян Станев)“, „Реализмът на Вахтангов“, „Всекидневният Леон Даниел“ и др. Публикувал е книги с публицистика: „И видях друг звяр“ (Московски дневник), „Проиграната демокрация“, „Театърът перестройка“, „Харта на унгарския социалдемократ и българската пътека“. Автор е на стихосбирките „Окосена болка“, „Сфера“ и „Камбанен свод“. Превел е избраните творби на най-значимия унгарски поет през ХХ век Ендре Ади: „Начело на мъртвите“.

Захари Захариев, проф. д-р. Завършил Висшия икономически институт в София, специалност „Международни отношения“. Член кореспондент на Европейската академия за наука, култура и хуманизъм към ЮНЕСКО, Президент на Международна асоциация „Славянка култура, образование и наука“, член на Европейската академия за социално управление, на Славянската академия „Свети Свети Кирил и Методий“, почетен член на Украинската академия на науките по екология и др. Председател е на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, президент на фондация „Славяни“, председател на асоциация „Източноевропейски университет“ и др. Автор е на самостоятелни монографични изследвания в областта на политологията, на множество статии и студии, публикувани у нас и в чужбина.

НОВИЯТ ПЪТ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

Брой 9 Септември 2002г.

ВМЕСТО УВОД
Тази публикация би трябвало да се възприема като резултат от обсъжданията и откровените полемики в „Дискусионен клуб 21“ към Градския съвет на БСП – София, на сбирките на които се дискутират открито важни и актуални въпроси от днешното развитие на България и света.

Особено ударение се поставя върху стратегическите дилеми, пред които е изправено лявото движение у нас, и най-вече БСП като най-голямата и авторитетна лява партия. Във връзка с парламентарните избори през 2001 г. бяха организирани поредици от срещи с видни специалисти в областта на икономиката, финансите, данъчната политика, социалната сфера. Много интересни предложения за формирането на реалистични управленски проекти на БСП и „Коалиция за България“ се родиха именно на тези срещи.

При обсъждането на положението на Балканите, в Русия, Китай, Европейския съюз и САЩ неведнъж се е стигало до размяна на остри реплики, свързани с глобализма и глобализацията, с реалиите на националната държава (национален суверенитет и национална независимост), с перспективите на левицата и на десницата в България. Правени са опити за оценки на близкото ни историческо минало, и по-конкретно на наследствата, които усвоява и продължава партията на българските социалисти.

В дискусиите са вземали активно участие едни от най-авторитетните теоретици на лявото...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор