ЗА ИСТИНАТА – ОБЕКТИВНО И ОТГОВОРНО

Брой 9 Септември 2002г.

Отдавна се чувстваше нужда от подобна книга, от едно сериозно изследване на важни събития, свързани с новата ни история, които сега, за съжаление, или се преиначават, или се премълчават, или напълно се отричат. И в това отношение ние отново се показваме уникални – в безсрамния опит на някои да наложат напълно погрешно тълкуване на историческите факти, без ни най-малко да се свенят, че подобно поведение не говори за нищо друго, освен за политическо късогледство и зловредна амнезия. Още повече като знаем, че периодът на нашата съпротива, обект на настоящата книга, и днес основателно занимава редица историци от САЩ, Великобритания, Русия, Китай... За изследователите е съвсем естествено и нормално партизаните и дейците на българската съпротива да се считат за участници във Втората световна война.

Като се има предвид всичко отбелязано по-горе, още по-релефно се очертава голямата заслуга на д-р Марин Калонкин, който след многогодишно задълбочено изследване ни поднася своя труд, за да покаже истината такава, каквато е.
Авторът е подходил изключително отговорно и добросъвестно при работата си с тази толкова деликатна материя, при изучаването на огромния по количество архив, централен и местен и главно архивите на МВР и Министерство на отбраната, като се е опитал да се абстрахира от оценките и изводите в мемоаристиката, където има голяма доза...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови