Завършил е политическа икономия в Московския Държавен университет. Д-р по икономика. Преподава в УНСС икономическа политика, макроикономика и микроикономика. Символ-верую: социалното пазарно стопанство.

ПОДХОДЪТ НА ЦЕННОСТИТЕ

Брой 6 Юни 2002г.

Една година управление на НДСВ е не просто съпоставка на негативи и позитиви, а най-вече необходимост от очертания на алтернатива. Справедливата оценка изисква и предложение за конкретни решения – още повече че икономическата система е инерционна и първата година на всяко управление в по-малка или по-голяма степен е проекция на тенденции, развити от предходното управление.

Какво е необходимо да се направи?
През последното десетилетие българското общество води дискусия със себе си, търсейки отговор на въпроса за „най-правилния“ социално-икономически модел. Политическите партии също търсят отговор на въпроса „чии са“. В условията на всеобхватно социално разслоение, на най-широкомащабна обществена дифузия тази дискусия е възможно най-нископродуктивния подход. Неудачите на прехода се обуславят от факта, че обективно нито една партия не може да консолидира около себе си социален слой. Затова независимо от политическите ценности следва да се предложи подход, чрез който социалните слоеве да се консолидират чрез интересите си. Това е подходът на ценностите.

СТРУКТУРА НА ЦЕННОСТИТЕ В структурата се открояват три нива.
ПЪРВО РАВНИЩЕ – ЛИЧНОСТ:
Явлението: Тотално разпадане на статута на личността. Изразява се:
1. В икономическа безперспективност, обусловена от негарантирания труд.
2. В разрушаване...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор