Доктор по философия. Завършил е Педагогика на спорта в Националната спортна академия и специалността „Икономика и управление на регионални системи“ в УНСС. По-късно завършва Висшия институт по философия към Академията за социални и политически науки – Москва. Защитава дисертация на тема „Политическата реформа като способ за преобразование на обществото“. Представител е на БСП в Москва и председател на Обединения съвет на БСП – Русия, Москва. Работи като директор на фирма „Бояна тур“ – Москва.

ТЕРОРИЗМЪТ КАТО ПОЛИТИЧЕСКО ЯВЛЕНИЕ И ФАКТОР ЗА НОВОТО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СВЕТА

Брой 6 Юни 2002г.

Когато още в началото на 90-те години на миналия век на вълната на еуфорията от политическите промени в страните от Източна Европа тогавашният президент на САЩ Джордж Буш-старши обяви, че войната против Ирак не трябва да се разглежда като действие в защита на американските стратегически и икономически интереси, а като борба за установяването на нов световен ред, почти никой в Съветския съюз, а и у нас не си направи труд да дешифрира основните характеристики на тази доктрина и възможните последствия както за СССР, така и за останалия незападен свят, в случай на нейното практическо осъществяване. А именно внимателното и задълбоченото изучаване и анализ на същността, механизмите и инструментариума за нейната реализация биха позволили получаването на достатъчно ясна представа за целите, методите и средствата, предвидени за материализирането на тази доктрина, ориентирана към овладяването от САЩ на ролята на всепризнат хегемон на цялата планета.

В този смисъл началото на новото преразпределение на света бе поставено не сега и не във връзка с провъзгласяването на международния тероризъм в качеството на „най-голямо зло“ за цялото човечество и съответно с обявяването на тотална война от страна на САЩ срещу това чудовищно явление.
Новото преразпределение на света, по мое мнение, започна още във втората половина на 80-те години на ХХ-ти...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови