ПИСМО НА В. КОЛАРОВ В ИККИ ЗА ПЪРВИТЕ МУ ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ ПОЛОЖЕНИЕТО ...

Брой 6 Юни 2002г.

ПИСМО НА В. КОЛАРОВ В ИККИ ЗА ПЪРВИТЕ МУ ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ СЛЕД ДЪРЖАВНИЯ ПРЕВРАТ НА 9 ЮНИ 1923 Г.
№36 - 25 юни 1923 г., Варна

Другари,
Пристигнах благополучно в България и незабавно установих връзка с нашите другари в гр. Варна. Надявам се след 2-3 дни да бъда и в София.
Получената от мен тук информация трябва да се счита за предварителна, а също така и изводите от нея – за неокончателни. Едва след заседанието на партийния пленум, бързото свикване на който се явява неизбежно и необходимо, и на който другарите от страната ще обрисуват действителното положение в момента на преврата, ще бъде възможно да се направят окончателните изводи относно правилността на партийната тактика.

Ето какво е моето първо впечатление:

1. Във Варна, а според другарите и в цялата страна, цари пълно спокойствие. Въоръжените стълкновения са окончателно приключени, опитите да се организира съпротива на новото правителство са напълно пречупени и ликвидирани и правителството е пълен господар в страната. То счита своето положение до такава степен стабилно, че не чувства нужда от извънредни мерки от военен характер; в страната не е обявено нито обсадно, нито дори военно положение, не функционират никакви военни съдилища, а всички процеси, свързани с въоръжените действия, са предадени за гледане от нормални граждански трибунали....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор