Велко Вълканов е професор, доктор на юридическите науки. Завършил е Юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ и аспирантура в Лайпциг – ГДР. Работил е в Съвета по законодателството при Министерството на правосъдието, а след това като научен сътрудник в Института за науките за държавата и правото при БАН. От 1990 до 2001 г. е народен представител. Автор на 7 монографии по правни проблеми и три книги публицистика. Председател на Комитета по правата на човека, на Българския антифашистки съюз и на Международната фондация „Георги Димитров“.

ГРАЖДАНСКОПРАВНИЯТ ИСК СРЕЩУ БИВШИЯ БЪЛГАРСКИ ЦАР СИМЕОН II Е НАПЪЛНО ВЪЗМОЖЕН

Брой 2 Февруари 2002г.


В нашата общественост вече се обсъжда въпросът доколко би бил възможен един гражданскоправен иск срещу г-н Симеон Сакскобургготски за вредите и загубите, причинени от неговия наследодател цар Борис III. Аз самият си позволявам да мисля, че един такъв иск би бил напълно обоснован.

Като наследник на покойния български цар Борис III Симеон Б. Сакскобургготски прие всички негови активи. Той в частност прие да му се възстанови собствеността на притежаваните от наследодателя му имоти. Но приел активите в наследството, той заедно с това следва да приеме и всички негови пасиви, включително и възникналата за наследодателя му гражданскоправна отговорност. Наследниците не отговарят, разбира се, наказателно за деянията на своя наследодател.

Наказателната отговорност е безусловно лична и непрехвърляема (ненаследима). Гражданскоправната отговорност обаче на общо основание се наследява. Тя е неразделна част от патримониума на наследодателя.

Пасивите, оставени на Симеон Б .Сакскобургготски, са огромни. В резултат на политиката, осъществявана от наследодателя му Борис III, нашият народ понесе изключително тежки материални и морални вреди и загуби.

На 1 март 1941 г. България се присъедини към Тристранния пакт, т.е. към съюза на фашистките държави, чиято политика бе дълбоко противоправна и противочовешка. Нацистка Германия и нейните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови