Ангел Веков е професор, доктор по история. Работи в областта на българо-руските и българо-съветските връзки. Автор е на книгите „Българо-руски революционни връзки 1885-1917 г.“, 1965 г.; „Г. В. Плеханов и социалистическото движение в България“, 1978 г.; „Ленин и България – Биохроника“, 1980 г. (две издания); „Чествуване на Октомврийската революция в България 1918-1944 г.“ в съавторство с проф. Цанко Николов; „Революционна България и революционна Русия“ 1987 г. и др.

КРЪСТЬО РАКОВСКИ КАТО ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БЛАГОЕВСКАТА ПАРТИЯ НА КОНГРЕСИТЕ НА ВТОРИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ

Брой 2 Февруари 2002г.

Кръстьо Раковски е виден деец на българското, руското, румънското и френското работническо движение. Неговата активна дейност в международното социалистическо и комунистическо движение е оставила трайни следи, които все още не са докрай изследвани.

Българин по произход, румънски поданик, женен за рускиня – революционерка, житейските му посоки до Октомврийската социалистическа революция в Русия от 1917 г. го водят ту в България, ту в Румъния, където живеят родителите му, ту в Петербург, където е жена му. Първите си стъпки в социалистическото движение обаче той прави в България, първите уроци по марксизъм получава в българските средни училища. Той е активен участник във всички конгреси на Втория интернационал като се почне от Цюрихския конгрес. На този международен социалистически форум той се явява като „делегат от България“ четири пъти, като делегат от Русия на Парижкия конгрес през 1900 г. и като делегат на Румъния през 1907, 1910 и 1912 г.

Ще разгледам дейността на големия български политик като делегат на българската социалдемокрация, т.е. до Щутгартския конгрес на Интернационала, където той е представител на румънската социалдемокрация.
Когато Раковски се явява за пръв път на Международен социалистически конгрес, той вече се познава с много дейци на международната социалдемокрация. Няма деец на Втория интернационал,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови