Борислав  Градинаров е доктор по философия. Магистър по право. Научен сътрудник I ст. в Института за философски изследвания към БАН. Автор е на книгата “Творчеството – мит и предизвикателство” и на над 20 научни статии в областта на политиката, икономиката и правото. Активно публикува политически, икономически и правни анализи в “Труд”, “24 часа”, “Монитор”, “Стандарт”, “Сега”, “Банкер” и др.

СРЕДНАТА КЛАСА В БЪЛГАРИЯ – НЕСЪСТОЯЛАТА СЕ ТРАНСФОРМАЦИЯ

Брой 1 Януари 2002г.

Една от харизматичните идеи след 10 ноември 1989 г., с която повечето политически субекти се опитваха да “омагьосат” българския гласоподавател, беше тази за средната класа. Независимо към коя част на политическия спектър причисляваха себе си, движенията или партиите неизбежно се опитваха да легитимират своята постсоциалистическа идентичност с намерението да провеждат политика, насочена към формиране на широки и благоденстващи средни слоеве.

На практика, обаче, представата за средната класа стоеше в повечето случаи като атрактивна кръпка, взета от една друга действителност. В масовото мислене тя се изчерпваше с определено ниво на доходите и с представата за холивудски стандарт. Това, което най-често се изпускаше, беше, че средната класа е социална група, характерна за точно определени общества – развитите индустриални общества от западноевропейски тип. При това този тип социална структура имаше и конкретен исторически контекст и параметри. Те са свързани с масовото машинно производство, силните профсъюзи, социалната държава и биполярното разделение на света. Освен това средната класа като стабилизиращ фактор в развитите индустриални страни беше и следствие на формиралите се постепенно в продължение на почти два века социални условия, в които, освен начинът на живот и труд, се включваха и традициите, моралът, религията, политическият...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови