Известен литературовед и критик, професор, доктор на филологическите науки. Дългогодишен преподавател по история на античната и западно-европейската литература във ФСФ на СУ “Св. Кл. Охридски”. Преводач на поезия и художествена проза, автор на мемоарно-автобиографичната трилогия “Из записките на конформиста”. Написал е повече от тридесет книги, посветени на проблеми на западноевропейската и на съвременната българска литература. Последният му значителен труд е дилогията “Западноевропейска литература. Част първа” (2000) и “Западноевропейска литература. Част втора” (под печат), проследяващи процесите в западноевропейската литература и култура от V в. до началото на ХIХ в.

МЕЖДУ ПАЗАРНИЯ НАТИСК И НОВОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ НАЦИОНАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ

Брой 10 Октомври 2002г.

Темата ми напомня за социалистическата лексика, която лесно подтикваше към празнодумство и лозунгаджийство. Но макар и изведена така, тя е изключително важна и дори съдбоносна за съществуването ни като народ.

Най-общо може да се твърди, че в наши дни културата не е приоритетна за обществото като цяло и още по-малко за управляващите, самонарекли се “елит”. Другото общо наблюдение е, че българската култура е в състояние на перманентна криза през тринадесетте години на прехода и без перспективи за скорошен излаз от тази криза. При общество, затънало в тотална криза - социална, икономическа, институционална, кризата в културата, науката и образованието е естествено и непредотвратимо следствие.
Завихрени от хода на събитията и затворени в кръга на делничните си ангажименти, ние не осъзнаваме достатъчно ясно посоката на развитието. Усещането ни е, че се движим в някакъв омагьосан кръг или продължаваме да затъваме в някаква криза, чийто край не се вижда. А всъщност не бива да забравяме, че българската криза е сложно сцепление от вътрешни и външни взаимодействия, чийто резултат е могъл да бъде малко по-различен.

За времето след разпадането на света на реалния социализъм и рухването на Съветския съюз България бързо и безпроблемно премина от втория свят (света на социализма) в четвъртия (света на слаборазвитите страни от Африка, Азия,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор