Телевизионен журналист. Завършила е Математическия факултет на Софийския университет “Св.Климент Охридски”, а по късно и факултета по журналистика. Била е научен сътрудник към Института по кибернетика към БАН, асистент по математика в МЕИ и 28 години е работила в БНТ като редактор. От 1992 г. до 2001 г. е автор и изпълнителен продуцент на популярното телевизионно предаване”Салон на книгата”.

“САЛОН НА КНИГАТА” РЕАБИЛИТИРА БЪЛГАРСКИТЕ АВТОРИ

Брой 10 Октомври 2002г.

Идеята да се представят книги от телевизионния екран винаги е присъствала в програмата на Българската национална телевизия. Ако погледнем в отминалото време, сигурно ще си спомним поне няколко предавания с културна тематиката в които книгата също е присъствала. Не можем обаче да не признаем, че до литературното телевизионно пространство не се допускаха автори, чието творчество по една или друга причина се оказваше в разрез с политическата линия на управляващите. За преводната литература също не можеше много да се “шуми”, защото обикновеният читател трудно достигаше до тях. И сега си спомняме с носталгия за дългите опашки пред книжарниците.

Свободният литературен пазар изпревари демократизирането на националната медия и сам подсказа, че е наложително да се създаде специализирана, литературна, телевизионна програма, която запознава зрителите с всички български и чужди автори и техните произведения, разказва за литературните награди, представя българските и чужди издателства, коментира проблемите на книжната индустрия и информира за най-новото на книжния пазар.

С тази идея, в продължение на 9 години (от 1992-2001 г.), литературната програма “Книжна борса”, преименувана впоследствие в “Салон на книгата”, всяка седмица предоставяше на зрителите богата информация за литера-турните събития у нас и по света.

Необходимо...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор