Професор, доктор на философските науки. Завършва висше юридическо образование в СУ “Кл. Охридски” през 1950 г. Бил е преподавател по философия в различни ВУЗ-ове. От 1961 г. е в Института по философия при БАН. Професор е от 1970 г. Автор на повече от 30 монографии, книги и учебници и на над 600 студии, брошури, статии и др. Работи в сферата на религиознанието , ритуалистиката, етнологията и политологията. Има издадени трудове на различни езици.

БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛНО - ЕТНИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ

Брой 10 Октомври 2002г.

Като биосоциални същества за хората определящи са биосоциалните потребности. Те обаче се удовлетворяват чрез дейността на различни формирования, в системата на които изключително важно място заемат тези с национално-етнически характер. В този смисъл племето и племенните съюзи, а след това и народността и нацията са по-скоро специфични форми за решаване на биосоциалните потребности на хората. Те притежават своеобразен компендиумен характер, тъй като се докосват до почти всички страни и съставки на материалното и духовното творчество на хората, в резултат на което акумулират и репродуцират крайно богат и противоречив социалноисторически опит.

Разбира се, историята и реализацията на етническите и националните формирования има сложна, йерархизирана система, в границите на която функционират различни (планетарни, континентални, регионални и страноведчески) относително обособени измерения. И всеки опит да се апологизира или елиминира което и да е от тези измерения влиза в разрез с изискванията на научното познание и позитивните потребности на социалното управление.

1. За общото и особеното на национално-етническия проблем в Западна Европа и Балканите

Национално-етническият проблем в Западна Европа и Балканите се характеризира както с определена идентичност, така и с определена специфичност. Идентичността засяга единната...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор