Завършил СУ “Св. Климент Охридски”, специалност социология. Научните му интереси са насочени към социална психология, политология и социални теории. Бил е нещатен сътрудник на Агенцията за социални и маркетингови изследвания “Ноема”.

РАК НА ВОЛЯТА

Брой 10 Октомври 2002г.

Последното преброяване на населението в България потвърждава за сетен път тъжната тенденция, че българската нация се движи с уверени темпове към своя заник. Вглеждайки се в резултатите от преброяванията, и по-точно в тяхната математическа прогресия, прави впечатление, че за последните 15 години България е изгубила повече хора, отколкото през двете Балкански войни и първата Световна война взети заедно и въпреки последвалите две национални катастрофи прираста на населението след 1918 г. се е увеличавал с устойчиви темпове. Днес ние достигнахме неподозирани висоти в областта на демографския срив, изразяващ се по последни данни на ООН в брутна обща смъртност, близка до тази в африканските държави, и до първенство по детска смъртност в Европа. Зад цифрите и математическите прогресии стои една устойчива тенденция в обществото, чиито тогавашен бум (след 1918 г. до 1935 г.) и днешната безналичност се явяват емблематични при диагностиката на миналото и сегашното състояние на българското общество. Това сравнение се налага от само себе си, щом обект на анализа е настоящия социален регрес.

Навсякъде, където възникне, социалният регрес се характеризира с едни и същи параметри - отрицателен прираст, социална анатомия, гражданска незаинтересованост, нетворчески конформистични нагласи. От евристична гледна точка са ценни социално-историческите предпоставки,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор