Професор, доктор по история. Работи в областта на българо-руските и българо-съветските връзки. Автор е на книгите “Българо-руски революционни връзки 1885-1917 г.”, 1965 г.; “Г.В. Плеханов и социалистическото движение в България”, 1978 г.; “Ленин и България - Биохроника”, 1980 г. (две издания); “Честване на Октомврийската революция в България 1918-1944 г.” в съавторство с проф. Цанко Николов; “Революционна България и революционна Русия” 1987 и др.

СТАЛИН И КОМУНИСТИЧЕСКОТО ДВИЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ /1919-1944/

Брой 10 Октомври 2002г.

Предлаганият на читателите сборник от документи дава възможност и на читателя и на изследователя да навлезе в лабиринтите на една богата неизползвана и неизвестна доскоро документация по една колкото научна, толкова и политическа актуална тема за влиянието и връзките на Сталин с дейци на българското комунистическо движение. Дълги години тази документация беше скривана. Грифът “строго секретно” лишаваше изследователите от възможността да се ползват от тази информация и техните изследвания да носят белезите на едностранчивост и пълнота при разглеждане на важни периоди от историята на комунистическото движение в България. Документите свързани с влиянието и връзките на Сталин с дейци на БКП изкарват на повърхността много нови лица и събития, за които ние твърде малко или почти нищо не знаем.

Документите обхващат един от най-важните и съдбоносни моменти от историята на България. Това е време на четири въоръжени въстания - Владая, юни и септември 1923 г., Септември 1944 г. Като изключим Владайското въстание, във всички други въоръжени сблъсквания може да се търси и измери влиянието на Сталин. И в този дълъг период от време, както до 1944 г. така и след това, влиянието на Сталин не винаги е носело белега, знака на отрицанието. В много случаи, както и Ленин, Сталин е предпазвал младата българска комунистическа партия, лишена от своите стари кадри...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови