Професор, д-р, член-кореспондент на БАН. Завършва философия в Софийския университет. Работи в областта на социологията. Бил е директор на Института по социология и главен редактор на сп. “Социологически проблеми”. Бил е зав.-отдел и секретар на ЦК на БКП. Има много научни трудове, от които са публикувани и в чужбина. Автор е на книгите: “ Възрожденският процес в България” (1992 г.), “Живковизмът през призмата на една лична драма” (1993 г.), “Сталинисткият тоталитаризъм” (2000 г.) и др.

КИТАЙСКИЯТ МОДЕЛ НА ПРЕХОД ОТ ТОТАЛИТАРНО КЪМ ИСТИНСКО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ОБЩЕСТВО

Брой 10 Октомври 2002г.

Развитието на Китай привлича все повече вниманието на обществеността от целия свят. Реформата на китайското маоистко общество, обявена в края на 1978 г., продължава вече 24 години. Нейните безпрецедентни постижения често се оценяват като “китайско чудо”, задминало далече “японското чудо” от 50-70-те години на XX в.

Разпадането на СССР, реставрацията на капитализма в бившите му съставки, както и в бившите европейски “социалистически” страни, даде повод на антикомунистите да заговорят с охота за крах на комунизма. Движени от своята партийна заслепеност, те се правят на разсеяни, игнорирайки примера на китайското развитие след 1978 г. Всъщност претърпя крах не комунизмът, а сталинисткототалитарното обществено устройство. В Китай същият по принцип модел беше преодолян в резултат и в хода на реформата. Възстанови се движението на Китай по пътя на истинското социалистическо строителство. С други думи, социалният идеал на марксистите ни най-малко не е загубил своята валидност и при съвременните условия.

Въпреки успешното начало на преобразуванията в китайското общество след победата на революцията на 1 октомври 1949 г., въпреки положителните изменения в първите 7-8 години, “великият скок” от 1958-1960 г. и неговите последици, както и “културната революция” от 1966-1976 г. вкараха Китай в задънена улица. От кризисното състояние...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови