Професор, доктор по история. Работи в областта на българо-руските и българо-съветските връзки. Автор е на книгите “Българо-руски революционни връзки 1885-1917 г.”, 1965 г.; “Г.В. Плеханов и социалистическото движение в България”, 1978 г.; “Ленин и България - Биохроника”, 1980 г. (две издания); “Честване на Октомврийската революция в България 1918-1944 г.” в съавторство с проф. Цанко Николов; “Революционна България и революционна Русия” 1987 и др.

БАЩАТА НА РУСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ Г.В. ПЛЕХАНОВ, СРЕЩУ ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ

Брой 12 Декември 2002г.

Да, предизвикателно е заглавието, но то поставя въпроса как и защо първият руски социалист, който се родее с най-знаменитите личности на своята епоха, човекът който лично познава един от авторите на комунистическия манифест Фр. Енгелс се е борил против царизма. Гонен и преследван от царското правителство, още при първите известия, че в Русия е избухнала през февруари революция Плеханов, напуска уютния си дом в Женева и с цялото си семейство идва в столицата на революцията - Петербург. В негово лице трудова Русия - работници, селяни, интелектуалци излиза масово да посреща най-уважавания социалист в Русия.

Но защо, този именно човек който с перо и беседи говори за революция в Русия ще се обяви по-късно против нея и ще стане най-главния й противник? В лицето на Плеханов Русия през бурната 1917 г. очакваше своя спасител.
През нощта на 31 март 1917 г. той пристига от Швеция в Петербург.

На Плеханов са оказани всички външни почести, включително и почетен караул. Неговите довчерашни опоненти Чхеидзе и Церетели - едни от най-красноречивите лидери на меншевизма държат прочуствени речи, приветстват неговото завръщане от името на революционния Петроградско съвет. Пред този съвет той ще обяви за пръв път своето верою, че се гордее със своето звание социалпатриот. Дълг е на руските социалисти да се борят в защита на своята родина, а не да превръщат войната...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови