Професор, доктор по история. Работи в областта на българо-руските и българо-съветските връзки. Автор е на книгите “Българо-руски революционни връзки 1885-1917 г.”, 1965 г.; “Г.В. Плеханов и социалистическото движение в България”, 1978 г.; “Ленин и България - Биохроника”, 1980 г. (две издания); “Честване на Октомврийската революция в България 1918-1944 г.” в съавторство с проф. Цанко Николов; “Революционна България и революционна Русия” 1987 и др.

СЕСТРАТА НА КРЪСТЮ РАКОВСКИ Е ПЪРВАТА БЪЛГАРКА, ЗАТОЧЕНА В СИБИР

Брой 1 Януари 2003г.

Анна Георгиева Раковска е първата българка осъдена на заточение и погребана в Сибир. Това е сестрата на известния български социалист, председателя на Украйна, посланика на СССР в Англия и Париж Кръстю Раковски - прекарал дълги години в заточение по ледените сибирски полета, разстрелян от органите на КГБ в Орловската тюрма през септември на 1941 г.

За Кръстю Раковски нашият читател в последните години научи твърде много , но за неговата сестра, която следваше пътя на по-големия си брат почти нищо не се знае.Чрез нови и необнародвани документи - нека се опитаме в броени редове да възкресим нейния образ.

Родена е в Котел. Произхожда от богат род, което й позволява да се реализира като личност, посвещавайки се на блестяща кариера, да избере друг път в своя живот. Но под влиянието на своя брат, тя отранно се възпламенява от социалистическия идеал и обричайки се всецяло на него, далеч от своя роден край умира през 1951 г. Там, в далечен Казахстан едва в последните години бе открит нейния гроб.
Децата на Георги Станчев, въобще целият род Раковски са изключително надарени и талантливи хора. И не само това, със своята физическа красота те привличат погледите на многонационалното женевско студенство. Пък и цялото обкръжение е пленено от хубостта на Анна и Койка. На международните конгреси на социалистите първата й братовчедка Койка Тинева винаги...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови