Доцент, д-р по право. Преподавател в Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Работи в областта на теорията на правото, теорията на държавата и политологията. Автор е на монографията “Държавната власт” (2001 г.), както и на редица студии и статии. Член е на ръководството на Българската асоциация по философия на правото и социална философия. Във ВНС е секретар на комисията за изработване на проекта за нова конституция. В момента е народен представител в 39-то Народно събрание, зам.-председател на комисията по правни въпроси.

КОНСТИТУЦИОННИЯТ МОДЕЛ И ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ

Брой 3 Март 2003г.

В изследването на темата включвам четири проблема: конституционализмът и характеристиката на политическата система; партийно-политическата система и нейното влияние върху конституционната практика; основни ориентири на реформата на политическата система и на утвърждаване на конституционализма; и накрая някoлко актуални въпроса на конституционната реформа.

1. Изучаването на конституционните институти и норми не сами за себе си, а като проявление на определени принципи и с оглед на влиянието, което оказват върху тях реалните обществено-политически условия, насочва към проблема за конституционализма. От позицията на конституционализма, конституционната теория и въобще теорията на държавата, запазват своя юридически характер, но не се изчерпват с нормативното познание за Конституцията и конституционната практика.

Конституционализмът е категория с многозначно съдържание.
*Преди всичко конституционализмът е идеология, специално правна идеология. Основата на тази идеология е целта да се предотврати деспотизмът и да се гарантира индивидуалната свобода. За постигане на тази цел се формулират няколко принципа, на които трябва да отговаря публичната власт. От своя страна принципите задават контура, в който се описват моделите на организация на държавата.

Конституционализмът като идеология исторически и като прескриптивна...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови