Трендафил Митев е доктор на историческите науки. От 1992 до 1999 г. е главен редактор на сп. “Военноисторически сборник”. От 1999 г. преподава политология в УНСС, София. Автор на 12 монографии /“Македонобългарският централен комитет в САЩ”, “Българската емиграция в Америка и борбите за освобождението на Македония”, “Широкият социализъм”, “Основи на политическата наука”, “Американският юнионизъм и българските еселписти в САЩ (Идеология и политическа практика/” и др., 80 научноизследователски студии и статии и над 250 популярни публикации. През 1988 г. спечелва стипендия на американската фондация “Фулбрайт” и специализира в Станфордския университет в Калифорния. През 1990, 1995 и 2001 г. работи по различни научни проекти в САЩ.

ДЕСТРУКТИВНАТА РОЛЯ НА ЕДНА ПОЛИТИЧЕСКА ФАМИЛИЯ В ПРАКТИКАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЦЕС

Брой 3 Март 2003г.

Един от белезите на утвърждаващата се демократична политическа система в България през 90-те години на ХХ век е възраждането на явлението “политическа фамилия” - в неговия плуралистичен вариант. Тоест - появата им във всички спектри на политическия живот - десницата, центъра и левицата. /Примерите: Савови, Геме Димитрови, Луканови, Пирински, Кобургготски и пр./ Този важен, макар специфичен инструмент е свързан с възпроизводството и успешната изява на лидерския фактор в политиката и властта. Достатъчно е да се споменат примерите с фамилии, които играят важна обществена роля в продължение на векове, като Медичите в Италия, Папандреу в Гърция, Гор и Буш в Съединените щати, Ганди в Индия и т.н.

От всички политически фамилии, изявявали се на българската политическа сцена след 1878 г., само една - тази на Кобургите даде три поколения държавници, които заемат най-отговорни постове в управлението на страната - княз, цар и министър-председател на републикански режим. От общо 115 години присъствие на българската политическа сцена, в 60 от тях, поредният кобург е във властта, което означава активно присъствие към 69% от времето прекарано от тях на българската политическа сцена. Големият проблем, които се крие в този факт е: Как тази подчертана доминация на Кобургската политическа фамилия се е отразила върху съдбата на демокрацията в България. Този въпрос...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови