Роден е през 1930 г. в гр. Пазарджик. Професор по естетика, доктор по филология, работил дълги години в института по философия на Българската академия на науките. Бил е политически помощник на акад. Тодор Павлов - през последните девет години от живота му, когато той е член на политбюро на ЦК на БКП. Автор на книгите “Естетичността”, “Естетизираният човек”, “Сравнителна естетика”, “Акад. Тодор Павлов научно-творческо и педагогическо дело” и др., на много статии, както и на художествено-документални произведения.

ЦАР БОРИС III И ЕВРЕИТЕ

Брой 3 Март 2003г.

Спасител или съучастник в Холокоста

Обществено следствие

Борис III - Сакс-Кобургготски - от германски произход, е цар на България от 1918 до смъртта си през 1943. От 1935 управлява страната като диктатор с помощта на избран с полицейски насилия послушен парламент.

В края на 1940 Борис въвежда по собствен почин антиеврейски Закон за защита на нацията по подобие на нацисткото антиеврейско законодателство в Германия. Евреите са обявени за “врагове” на държавата, обложени с разорителни данъци и подложени на унизителна дискриминация.

На 1 март 1941 Борис III става съюзник на Хитлер. Германските войски влизат в България и от нейна територия нападат и покоряват Югославия и Гърция. Хитлер предоставя на Борис да администрира отнетите от България след предишните войни Македония и Беломорска Тракия. Същата година Борис обявява война на САЩ и Великобритания.
На 28 юли 1942 Борис подписва указ, с който дава право на назначаваното от самия него правителство да “уреди еврейския въпрос”,т.е. да се разправи окончателно с евреите, без да иска предварително съгласие от Народното събрание. Евреите са превърнати фактически в безправни роби и са задължени да носят отличителен знак - жълта шестоъгълна звезда.

На 22 февруари 1943 царство България сключва тайно споразумение с нацистка Германия да й предаде българските...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови