Завършил Техническия университет в гр. Дрезден, Германия със звание “Дипломиран строителен инженер”. Дългогодишен генерален директор на “Водоканалпроект”, на “Главпроект”. Ръководил е проектантско бюро по ниско и високо строителство в ГДР. Генерален директор на благоустройството на София. Заслужил строител. По време на следването си за нелегална антифашистка дейност е арестуван от Гестапо и е изпратен в следствен наказателен лагер. Като “неблагонадежден” е преместен в КЛ “Бухенвалд”. Спасява живота си, чрез бягство на 9 април 1945 г. Съавтор на книгата “Път през Бухенвалд”, /1987 г. изд. “Христо Ботев”/, автор на книгата “Воплите на Ада” / 2000 г., ИК “Христо Ботев”/. Вицепрезидент на интернационалния комитет “Бухенвалд, Дора и Командоси” /СIВД/.

ДРАМАТА ЕТЕРЗБЕРГ

Брой 3 Март 2003г.

Необходимо встъпление

Между Първата и Втората световни войни съществува дълбока историческа, социално икономическа и политическа приемственост и обективна причинно-следствена връзка. Последиците от войните от 1914 - 1918 години задълбочиха противоречията в световната капиталистическа система /Германия, Франция, Англия, САЩ и др./, активно съдействаха за избухването на колосалната по мащаби драма на човечеството от 1939 - 1945 г.

В резултат на всичко това, във вътрешен план, невъзможността на германската буржоазия да задържи властта по старите методи на буржоазната демокрация и парламентаризма довежда до установяването на открита реваншистка, терористична фашистка диктатура начело с Хитлер и неговата партия германска социалдемократична работническа партия(NSDAP).

Последствията са ликвидиране на: всички леви партии, профсъюзите и другите демократични партии, права и свободи, милитаризиране на държавния апарат на целия обществен живот, въдворяване на абсолютна фашистка диктатура, която доведе до изолиране от обществения живот на всички противници на хитлеровият режим в така да болка познатите зловещи концентрационни лагери. Най-важните идеологични средства на фашизма са човеко-ненавистта, крайния расизъм и шовинизъм - шовинизъм в неговата брутална форма, култивиращ животинска омраза срещу други народи и външна политика,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови