Роден през 1937 г. Старши научен сътрудник I степен в секция “Философия на историята” на Института за философски изследвания при Българската академия на науките, в която е на работа от 1960 г. Професор по философия. Доктор на философските науки /дисертация за единомислието и разногласията в науката, 1982/.

СОЦИАЛИЗМЪТ - ИДЕНТИФИКАЦИЯ И АВТЕНТИЧНОСТ

Брой 3 Март 2003г.

Повод за настоящата статия е започналата дискусия на страниците на списанието, подета със статия на Стоян Михайлов1 , представляваща нещо като допълнение към негова книга2 , и продължила със статия на Васил Проданов3.

Дискусията е центрирана около това доколко е по същество уместно за характеризирането на типа доскорошно общество в Съветския съюз и страните от Източна Европа /включително и България/ да бъдат употребявани термини като “тоталитаризъм”, “сталинистки тоталитаризъм”, “държавен социализъм”. Ключов е въпросът дали просъществувалото наистина представлява етап по пътя на по-високо цивилизационно-формационно историческо развитие на земното човечество. Още по-кардинален остава въпросът дали в някакъв смисъл и в някакво отношение е основателна и оправдана изгражданата по някакъв от възможните начини теория за достигането и функционирането на наричаното социализъм /и комунизъм/.
Досегашните участници в дискусията - всеки на свой ред - допринасят да се изясни съобразно собствените им позиции, от една страна, в какво /би могло да се приеме, че/ се състои тоталитарността на т. нар. реален социализъм от сталинистки и неосталинистки вид, както и, от друга страна, хиперфункционалността на държавността в прокламирания опит за изграждане на социалистическо общество.

Авторът на настоящата статия не поставя...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор