Професор, доктор на икономическите науки. Работи в областта на икономическата теория и теория на управлението. Автор на повече от 150 научни публикации и десет книги, по-важни от които са: “Производството - взаимодействие на вещни, трудови и икономически отношения” (1965 г.), “Кибернетика и икономика” (1968 г. и второ издание -1971 г. преведена на руски и румънски), “Теория на социалното управление ”, част първа (1973 г.) и част втора (1976 г.), “Икономическият подход” (1983 г.), “Дългите вълни на Кондратиев”(1985 г.), “Предизвикателствата пред икономическата теория на новата цивилизация” (1997 г.). Основател и дългогодишен директор на Института за социално управление. Член на Академичния съвет на Националната Олимпийска Академия.

ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА - НЕОБХОДИМОСТ ОТ НОВА КОНЦЕПЦИЯ В ТЕОРИЯТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ

Брой 3 Март 2003г.

1. Въведение

Два са факторите (респективно, причините, основанията ) за формирането, в каквато и да е научна област, на нова наука, нова теория, парадигма или нова концепция като начало на нова теория.

Най-важният двигател за това са потребностите на практиката, измененията, които настъпват в техниката и технологиите на материалното производство, отношенията на пазара, в бизнеса, и цялата съвкупност от разнообразните социални, културни и т.н. промени в отношенията и в поведението на хората. Вторият, не по-малко важен фактор, това е така нареченият от Иля Пригожин “научен резонанс”.(1, 67- ) Става дума за научното мислене и влияние, което оказват постижения в една област на науката върху научното мислене като цяло. Най -често това се свежда до взаимодействието между постиженията в естествените науки и обществените - хуманитарните. И двете условия днес са налице за да се постави проблема за необходимостта от нова концепция на управленската наука Под “нова концепция” разбирам основното, главното за една нова парадигма.

Още в началото на тези редове, ще повдигна един теоретичен проблем, който чака своето решение. Ако през ХХ век се роди и разви практиката и теорията на управлението, главно в областта на икономиката, то през ХХI век, управлението е вече главният фактор за развитието на икономиката като ефективна...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови