Роден е в с. Кладница, Пернишко. Учил е в Софийската духовна семинария. Работил е във вестниците “Земеделско знаме”, “Народна младеж”, “Жар”, “Орбита”, “Родопско дело”, списанията “Младеж”, “Родолюбие” и др.
От 1992 година издава свой вестник за българите по света “Посланик”. Автор е на книгите “Висоти”, “Мъже без адрес”, “Руда”, “Урок в океана”, “Туй-онуй за Кони” и др. С търговски кораби пътува до Бразилия, Африка, Сингапур, Тайланд, Япония, Канарските острови и др. Член е на СБЖ и СБП.

КОНТРАПУНКТ / ИРАК: МИРНА ЗЕМЯ И ДОБРИ ХОРА

Брой 3 Март 2003г.

Записки от моряшки дневник
15 август, неделя

Вече сме в дъното на Персийския залив. Чакаме на пилотския рейд срещу устието на Шат ал Араб. Бряг не се вижда нито с просто око, нито с бинокъл. Единствените нелюлеещи се видения наоколо са петролните площадки. Опитвам се да преброя корабите. Стигнах до шестдесет и седем. Навярно бяха много повече, защото в далечината се сливаха корпусите на няколко кораба, нанизани в една линия. Най-близо до нас са три съветски кораба, два гръцки, един норвежки, един филипински. Радистът Николай се свърза със своя колега филипинец.

- Четиринадесети ден са на рейда - осведоми ни Николай, почесвайки се зад ухото без навярно да го сърби. - Мале, ако трябва да чакаме реда си като на опашка пред “Плод-зеленчук”.

- Тая опашка се обслужва от няколко щанда - рече бай Янко, да внесе успокоение. - в Иран, Ирак и Кувейт.
21 август, събота
Радистът се свърза със съветския кораб “Урал”. Чакат четиридесет и пет дни.
22 август, неделя
Не ми се излиза от кабината, не ми се приказва, не ми се яде. Кога ще ни измъкнат от рейда?
23 август, понеделник
Ура! Дойде пилотска лодка. След кратките взаимни учтивости с капитан Даскалов, арабинът без мотаене пое командването на кораба. Насочваме по Шат ал Араб към Басра.
25 август, сряда

Цели библиотеки от литература са създадени за Месопотамия. Какво...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор