Бойко Мизов (1953 -1993 г.). Доцент, д-р. Завършил философия с профил социология в СУ "Св. Климент Охридски". Работил в областта на етиката, етнологията, демографията и социологията. Автор и съавтор на пет монографии и книги, както и на повече от 60 научно-теоретически студии, брошури и статии. Завеждал е секция "Историческа и етническа демография" в Института на демография към БАН.

КЪМ ХУДОЖЕСТВЕНО-ТВОРЧЕСКИЯ ПОРТРЕТ НА РОМИТЕ

Брой 4 Април 2003г.

Всеки сериозен изследовател в сферата на циганоложката проблематика неизбежно се докосва до един парадокс в отношенията на "другите" към ромите, когато ваят техния етнопортрет. Успоредно с масовото и трайното негативистично оценяване на циганите изобщо, макар и невинаги външно манифестирано, функционира и позитивно признание на художествено-творческите заложби и дарования у тях - особено в сферата на музиката, песните и танците. И наистина, историята на циганите и самобитността на културата им са вградили в тяхната душевност трайно улегнали и утвърдили се като стереотипи някои колоритни черти със специфична етнокултурна обагреност и маниер на изява. Дори само когато се наблюдава веселбата на ромите, начина им на музициране, пеене и танцуване, специфичния характер на техното художествено-творческо поведение и пр. веднага правят впечатление поне две особености, заслужаващи по-специално внимание.

Първата особеност засяга рязката смяна на тоналността на ромските музикални изяви, песни и танци, които нескрито и ярко показват етно-емоционалната нагласа на циганите, тяхното специфично отношение към света. При ромите като че ли няма преход, умереност и постепенен път от бурното, жизнеутвърждаващото и вихреното темпо, изразяващо веселието, радостта и щастието, към мъката и болката, към безвъзвратно загубеното в дадения момент от живота,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор