Професор, доктор по история. Работи в областта на българо-руските и българо-съветските връзки. Автор е на книгите “Българо-руски революционни връзки 1885-1917 г.”, 1965 г.; “Г.В. Плеханов и социалистическото движение в България”, 1978 г.; “Ленин и България - Биохроника”, 1980 г. (две издания); “Честване на Октомврийската революция в България 1918-1944 г.” в съавторство с проф. Цанко Николов; “Революционна България и революционна Русия” 1987 и др.

БЪЛГАРСКАТА БИОГРАФИЯ НА “КАПИТАЛЪТ”

Брой 4 Април 2003г.

185 години от рождението на Карл Маркс

Заедно с други Марксови произведения “Капиталът” изигра огромна роля в идейния живот на БКП. Много поколения от нашата прогресивна интелигенция и на първо място българските комунисти бяха закърмени с идеите на комунизма чрез Марксовия “Капитал”. Тази книга направи идеен преврат в съзнанието на много български интелигенти и приобщи много честни патриоти към комунистическата партия. Ето защо издаването и разпространението на тази книга в България, както и нейната роля в идейния живот на партията, заслужава да бъде обект на специални научни проучвания и изследвания.
Някога Маркс се зарадвал много, когато му съобщили, че “Капиталът” е преведен на руски език. Ние на свой ред също така бихме казали, че не по-малко би се зарадвал Маркс, ако той е знаел, че неговият “Капитал” е намерил такъв широк прием и в България. А как ли би погледнал на факта, че през следващия век, през 1999 г. в анкета на Би би си, той ще бъде посочен за мислител на 2-рото хилядолетие? Но нека се върнем към българската биография на “Капиталът”.

Неговите политико-икономически произведения бяха известни на редица дейци и от предосвобожденска България.1 В издавания в Цариград в.”Право” името на Маркс се сочи като “прочутий немец”, главатар на тази ... партия, която иска преобразование на обществото...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови