Професор, д-р, член-кореспондент на БАН. Завършва философия в Софийския университет. Бил е директор на Института по социология и главен редактор на сп. “Социологически проблеми”. Бил е зав.-отдел и секретар на ЦК на БКП. Редица от многобройните му научни трудове са публикувани и в чужбина. Автор е на книгите: “Възрожденският процес в България” /1992/, “Живковизмът през призмата на една лична драма” /1993/, “Сталинисткият тоталитаризъм” /2000/ и др.

КРИТИКА НА КРИТИКАТА

Брой 4 Април 2003г.

1

Статията ми за названието “държавен социализъм” в сп. “Ново време” /2002, кн.7-8/ е твърде малка по обем - едва към 5 страници. В нея посочвам най-важните аргументи за научната необоснованост на това название. Проф. Васил Проданов излезе в същото списание /2002, кн.11/ с критика на моето схващане* . По обем неговата критика е 6 пъти и половина по-голяма от моята статия. Но тази учудваща количествена разточителност ни най-малко не говори за правота на контратезите му.

От 32 страници Проданов посвещава 21 и половина на усилията си да докаже неадекватността на понятието “Сталинистки тоталитаризъм”, въведено от мен в научната литература. На защитата на названието “държавен социализъм” са посветени 9 и една трета страници. В своя отговор на неговата критика аз ще следвам същия ред: първо ще се опитам да разкрия собствената неадекватност на схващането му за тоталитаризма като “деструктивна идеологема” и след това ще посоча доста повърхностния характер на начина, по който той отстоява названието “държавен социализъм”.

2

Според Проданов понятието “сталинистки тоталитаризъм” е твърде общо и не дава нищо конкретно за съществуващата система /9: 97/. Наистина странно е как може да се дава такава произволна оценка от иначе сериозен и ерудиран автор. Тъй като тук става дума за научната правомерност на въведеното...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови