Роден на 15.05.1935г. в гр. Шипка, община Казанлък в семейство на антифашисти. Завършил е българска филология в Софийския университет през 1960 г. Работил е във вестник “Народна младеж” като кореспондент и журналист. През 1967г. е преминал на работа във в. “Работническо дело”, където е бил редактор, кореспондент за Софийски окръг; - в Москва; завеждащ отдел “Кореспонденти”. Бил е кореспондент на вестник “Земя” за Старозагорски окръг. Автор е на сборника разкази “Зеленият хоризонт” изд. “Народна младеж”, на историческия краеведчески очерк “Шипка” - изд. на НС на ОФ. Участвал е в много литературни сборници с разкази, очерци и пътеписи. Сътрудничил е на литературните издания.

РАЗСТРЕЛЯХА ГО КРАЙ СИМФЕРОПОЛ

Брой 4 Април 2003г.

”Много ви писах за съдбата на моя баща, но ето че ме повикаха в КГБ и ми прочетоха всичко за него - така започва писмото си Павел Василиевич Тончев от Евпатория, Кримска област. Писано преди години, то бе адресирано до близки и роднини в България. А те не са малко - в Казанлъшките селища Шипка, Шейново, Крън, Химитлии /Ясеново/, в Пловдив и София. Авторът на писмото е син на българския политемигрант, забягнал в СССР през 1927 година, записан под много имена - Вълю, Василий, Вътю Тончев, Тотев, Русев, Рундев, Валентин Феодорович Тончев.

Мария Чикакчиева, учителка от с. Крън, община Казанлък, братовчедка на Вълю Тончев Русев, преди години ми каза: “Бате Вълю е роден в Шипка в бедно семейство, което после се изселва в близкото село Химитлии, сега Ясеново. За да помагат в изхранването на голямата челяд - били тринадесет деца, момчетата стават чираци. Като поотраснали, баща им ги научил да правят гайди, кавали, дървени свирки. Оженили бате Вълю малък. През 1920 година му се ражда син”.
А сестрата на Вълю Тончев Русев - Ганка Тотева, която живее в Пловдив, ми писа: “Искрата на работническо-селското въстание, пламнала в Мъглиж пред 1923 година, запали огън и в съседното село Голямо село, сега Тъжа, и в Химитлии, сега Ясеново. Месеци наред преди това партийната организация и в двете села тайно събират оръжие. В тази работа дейно участваха и тримата ми братя - Доню,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор