Доктор на историческите науки. От 1992 до 1999 г. е главен редактор на сп. “Военноисторически сборник”. От 1999 г. преподава политология в УНСС, София. Автор на 12 монографии /“Македонобългарският централен комитет в САЩ”, “Българската емиграция в Америка и борбите за освобождението на Македония”, “Широкият социализъм”, “Основи на политическата наука”, “Американският юнионизъм и българските еселписти в САЩ (Идеология и политическа практика)” и др., 80 научноизследователски студии и статии и над 250 популярни публикации. През 1988 г. спечелва стипендия на американската фондация “Фулбрайт” и специализира в Станфордския университет в Калифорния. През 1990, 1995 и 2001 г. работи по различни научни проекти в САЩ.

БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕХОДИ КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ - ПАРАЛЕЛИ И СПЕЦИФИКИ

Брой 5-6 Май/Юни 2003г.

За век и четвърт свободен политически живот българската нация преживя четири драматични политически прехода - след Освобождението, след Първата световна война, след Втората световна война и след края на 80-те години. Ако резултатите от тях се разгледат в съпоставителен план ще се види, че два от преходите /тези след 1878 и след 1989 г./ са извършени в името на демокрацията. В техния ход се създават обективни условия за развитието на българското общество по демократичен начин: приема се демократична конституция; започва да функционира демократична политическа система; установява се плурализъм във формите на собственост и в сферата на обществения живот. Останалите два прехода /тези след Първата и Втората световна война/ обаче, са преходи в чиито ход постепенно надделява антидемократичната насоченост: след тях българската демократична политическа система навлиза в криза - до пълна ликвидация; в резултат се ограничава или премахва напълно демократичната конституция; драматично се деформира демократичният политически процес и се посяга върху гражданските свободи.

Казано по друг начин двата прехода “по средата” на свободното политическо битие на българите в ново време ограничават и дори унищожават демокрацията на българската политическа сцена. На практика те обезсмислят това, което е дал на нацията “първият демократичен преход”...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови