Родена е през 1975 г. в Русе. Завършила ВТУ “Свети Кирил и Методий”, магистърска степен по география, геоекология и журналистика.
Специализирала по съвременен руски език в средствата за масова информация в Държавния институт по руски език “А. С. Пушкин” - Москва.
Била е сътрудник на Топтелевизия по международните въпроси. Сътрудничила е и на регионални вестници. Владее руски и английски език.
Има публикации по екология в издание на Географския институт на БАН и в сп. “Международни отношения”. От 2000 г. е докторант в Дипломатическата академия при Министерството на външните работи на Руската федерация, по специалност: “Политически институти, етнополитическа конфликтология, национални и политически процеси и технологии”.

ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА НА СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ (СМИ) КАТО ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ

Брой 5-6 Май/Юни 2003г.

1. Статус на СМИ в структурата на обществото

Един от важните институти на политическата система на миналото столетие се явяват СМИ, които днес все по-често се наричат “четвъртата власт”. Когато двама души не са в състояние да намерят точки на съприкосновение, те често казват “ние повече не разговаряме”. Този пример доказва, че за естествените отношения между гражданите и държавата, олицетворяваща властта, са необходими норми и правила за комуникация. Тя се осъществява с помощта на средства, наречени СМИ, и има “процес на пренос на определена информация от един индивид или група на други субекти” (Janda, Berry, Goldman, 1989:187). Масовата комуникация е “процес, при който определен индивид или група принася информация на широка, разнородна и отделна публика”. Накрая СМИ - това е определено представяне на информация с помощта на технически средства. СМИ могат да бъдат разделени на две основни групи: Първата - печатни средства за масова информация - Print media, които осъществяват процеса на комуникация с помощта на печатни думи и фотография. Към тях се отнасят предимно ежедневници и списания. Книгите, според своето неравномерно разпространение и интерес на публиката не се считат за типични средства за масова информация. Във втората група - влизат средствата за електронно предаване на информация (Broadcast media), към които принадлежат средствата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор