Ст. н. с., д-р по история, оз полковник. Завършил е Военна академия и аспирантура. Работи в учебните заведения и в централните институти на Българската армия. Занимава се с преподавателска и изследователска дейност. Научните му интереси са насочени към проблемите на българската войска и Втората световна война. Участва в научни конгреси, конференции и други симпозиуми у нас и в чужбина. Издал е книгите: “Армия народна”, “Българските въоръжени сили XV - XIX век”, Българското участие в Освободителната руско-турска война 1877 - 1878 г.”, “НОВА - съюзник на съюзниците по време на Втората световна война” и други. Публикувал е много студии, статии и други материали.

ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И БЪЛГАРИЯ

Брой 5-6 Май/Юни 2003г.

На 8 май 1945 година Европа въздъхва с облекчение. Хитлерова Германия е на колене. Втората световна война свърши.

Този ден в Берлин, в бившето военно-инженерно училище в предградието Карсхорст започва заседанието записано в историята на всички народи, твърде кратко по време, но с епохална същност - “да се подпише пълна, безапелационна и безусловна капитулация”.

Прозвучават бавно произнесените твърди и пълни с вълнение думи на маршал Жуков: “Предлагам на представителите на главното немско командване да се приближат до масата и да подпишат акта”.На лицето на фелдмаршал Кайтел са избили алени петна. Очите му сълзят. Приближава се и подписва всички екземпляри от акта. Цари пълно мълчание, щракат само кинокамерите.

Актът подписват и маршал Георги Жуков, маршал Артър Теддер, генерал Спаатс и генерал Делатр дьо Тасини.
Часът е 23.30 на 8 май 1945 година.

Победителите, прославените маршали, генерали и офицери се поздравяват с нескрити сълзи на очите.
Оръдията вече не стрелят.

Втората световна война е най-жестокото събитие на ХХ век и оказва невероятно влияние върху общественото развитие. Войната започва на 1 септември 1939 г. и завършва за Европа на 9-ти май 1945 година.В нея участват народите на 60 страни. Води се на територията на 40 държави в Европа, Азия и Африка и на акваториите на три океана - Атлантическия,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор