Завършил e специалността педагогика в СУ “Св. Климент Охридски”. Д-р по философия. Занимавал се е с преподавателска работа и има публикации и разработки по социология и теория на управлението, проблеми на младежта и др. От 1990 г. във ВС на БСП отговаря и непосредствено работи по проблемите на предизборната подготовка. Бил е член на ЦИК за избиране на президент и вицепрезидент през 1996 г.

И ОТНОВО ИЗБОРИ

Брой 5-6 Май/Юни 2003г.

1

За изминаващите вече 14 години на прехода в България са проведени общо 11 национални (парламентарни, президентски и местни) избори. Към средата на октомври тази година, съгласно Конституцията, предстои да се проведат нови местни избори. А от много време в публичното пространство (отново!) усилено се дискутира и темата за провеждане (под “фаталния” №13) и на предсрочни парламентарни избори.
Избори, избори... спечелени ту от едни, ту от други политически партии или от различни техни “спасяващи” комбинации. Единственият, който има усещането (а вече и убеждението), че е загубил всички избори в годините на прехода, е “Негово Величество Избирателя”. По една елементарно проста и прозрачна схема - той винаги дава (и по някога изключително висок!) кредит на доверие, който досега самоопределилият се “политически елит” на България и различните политически сили, печелили едни или други избори, изобщо не са издължили (а някои може и да не са имали намерение да сторят това).

И сега политическите сили отново (и почти единодушно) обявяват своите цели и намерения - да завоюват възможно най-голям брой места за кметове и съветници. Проблемът обаче е, че зад подобни формулировки избирателят не вижда себе си като цел на дейността на политическите партии; все повече разбира, че на него се гледа като на средство за постигане на тясно партийни...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови