О. з. полковник. Роден през 1933 г. в с. Пирин, община Сандански. Завършил е педагогическа гимназия, военно училище, военна академия “Г. С. Раковски” и генералщабна академия “Ворошилов” в Москва. Като военен специалист, в продължение на 38 години служи в Българската армия, преминавайки последователно през войсковата част, съединението, оперативните обединения, генералния щаб и щаба на ОВС на Варшавския договор. Участвал е в разработването на редица ръководни документи, отнасящи се до подготовката и боеспособността на българската армия. От 1992 г. е пенсионер.

НЯКОИ ПРЕДВАРИТЕЛНИ ОЦЕНКИ И ИЗВОДИ ОТ ВОЙНАТА В ИРАК

Брой 5-6 Май/Юни 2003г.

В новия ХХI век и 58 години след Втората световна война човечеството бе принудено да преживее ужасите на поредната война. Светът отново разбра, че привържениците на войната не са останали в миналото, а ги има и днес и периодично, през неголеми интервали от време утоляват своята жажда с новопролята невинна детска и човешка кръв. За пореден път на върха на групата военолюбци се оказаха определени кръгове от американската общественост.

Преобладаващата част от народите се противопоставиха на войната в Ирак и показаха, че не само не възприемат, а напротив, отхвърлят безусловно въоръженото насилие като способ за решаване на междудържавни конфликти и проблеми. Отрицателното отношение към обявената и осъществена от т.н. коалиция война, беше подсилено и от два безспорни фактора: първият - скриване от инициаторите на истинските цели на войната и обшиването им с второстепенни мотиви и второ - предприемането на военни действия чрез грубо пренебрегване на ООН и нейния Съвет за сигурност. Повече от ясно е, че народите добре разбират, че войната като военнополитически акт за решаване на спорове не може и не бива повече да бъде прилаган извън ООН. В противен случай, казано образно, остават развързани ръцете на силните на деня и тежко и горко на малките страни и народи. ООН е организацията за закрила, преди всичко, на малките страни.

По своя характер...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови