Магистър по “Право”, Магистър по “Охрана на обществения ред” - Висш институт за подготовка на офицерски кадри и научноизследователска дейност /ВИПОНД/.
Магистър по “Сравнително конституционно право и защита на човешките права” - Централноевропейски университет /ЦЕУ - Будапеща/;
Докторант по “Наказателен процес” - Институт по правни науки към БАН.

ЗА “СПРАВЕДЛИВАТА ВОЙНА”, НАШИТЕ “ТАМПЛИЕРИ” И МЕЧТАТА ЗА “МЕСОПОТАМИЯ”

Брой 5-6 Май/Юни 2003г.

Войната отмина - петролът остана - така може да се обобщи последното развитие по Иракската криза. Остана обаче и реалността на разрушена от поредните военни действия страна и виктимологизирано население, чието бъдеще произволно се разиграва “на карта”. Остана и фактът на участието на България в трагичните събития, независимо от несъгласието на мнозинството от българските граждани и неяснотата на нашия статус като член на “коалицията”. Остана и нееднозначността на обществената интерпретация на гореизложените факти - продължава дебата за правилната морално политическа квалификация на едностранното ни правителствено обвързване с анти - иракската страна.
За съжаление, ако се съди от развоя на събитията и липсата на достатъчно сериозни обществени протести в нашата страна, дебатът е печално закъснял, но все пак необходим за проясняване на виждането за собствената ни отговорност и бъдещо политическо поведение. Като част от този дебат следва да се разглежда и настоящото изложение, задаващо личната ми гражданска и професионална позиция по въпроса.

По същество, спорните въпроси в ситуацията гравитират около три основни пункта:
I. Дефинитивния - за международноправната характеристика и условия за използването на военна сила в междудържавните отношения при настоящата система на международни отношения, изградена около Хартата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови