О. з. полковник, журналист. Участник в антифашистката съпротива, доброволец в Първата фаза на Отечествената война. Завършил НШЗО “Хр. Ботев” и Военнополитическата академия в София. Като офицер е на политическа работа в полка, работил е в ГПУ на НА, направление “Пропаганда”. Бил е преподавател по обществени дисциплини във ВПА и НШЗО “Хр. Ботев”. Шест години е в отдел “Пропаганда и агитация” на Коларовски РК на БКП - София. В Главна редакция “Пропаганда” на радио София работи 14 години. Има множество публикации в ежедневния и периодичния печат. Член на СБЖ.

ЗА ОБЕКТИВНА ОЦЕНКА НА ПЛЕХАНОВАТА ПОЗИЦИЯ

Брой 5-6 Май/Юни 2003г.

Днес, когато у нас едва ли не е грях да се говори и пише за историята на социалистическото движение в Европа, включително и в Русия и България, статията на проф. Ангел Веков “Бащата на руския социализъм Г. В. Плеханов срещу Октомврийската революция”, поместена в книжка 12 на сп.”Ново време”, 2002 година, е едно положително явление. Една лястовичка, която известява за връщането на научната мисъл към социализма като теория и практика. И едно предизвикателство към старото поколение социалисти, които още живеят с убеждението, че по въпроса за Октомврийската революция Ленин е прав, а Плеханов не е. Но, както сам Ангел Веков казва, напомнянето за отрицателното отношение на Плеханов поставя въпроса КАК и ЗАЩО бащата на руския социализъм се обявява срещу социалистическата революция в Русия.

Аз съм от старото поколение социалисти. И трябва да призная, че проявих голям интерес към статията на проф. Ангел Веков. Защото, като много други, се мъча да намеря отговор на въпроса - защо рухна роденият от Октомврийската революция Съветски съюз, който през годините на най-активната ни възраст беше наш идеал и кумир. По чието подобие беше изграден социализмът в България и други европейски страни. Но който и там претърпя крах.
Надявах се в статията да видя едно дълбоко проникване в позицията на Плеханов, в което може би се съдържа отговорът на вълнуващия...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови