Професор, доктор по история. Работи в областта на българо-руските и българо-съветските връзки. Автор е на книгите “Българо-руски революционни връзки 1885-1917 г.”, 1965 г.; “Г.В. Плеханов и социалистическото движение в България”, 1978 г.; “Ленин и България - Биохроника”, 1980 г. (две издания); “Честване на Октомврийската революция в България 1918-1944 г.” в съавторство с проф. Цанко Николов; “Революционна България и революционна Русия” 1987 и др.

С УВАЖЕНИЕ КЪМ ДЕЛОТО НА КАРЛ КАУЦКИ

Брой 7-8 Юли/Август 2003г.

През тази година - 2003, се навършват 65 години от смъртта на Карл Кауцки, с основание наричан бащата на Втория интернационал. За старото поколение български социалдемократи той беше учител, първият теоретик на марксизма след смъртта на Фридрих Енгелс, участник във всички конгреси на Втория интернационал, чиито произведения масово се изучаваха от българските социалисти. Няма автор социалист в Европа, който да е издаван в България и превеждан така масово като Кауцки. Първенството по издаването и превеждането може да се оспорва само от Георги Валентинович Плеханов.

Дълги години в нашата марксистка историография господстваше тезата, че българската социалдемокрация в лицето на тесни и широки е израстнала под влиянието на руската социалдемокрация, че се учила на марксизъм и е усвоявала ценностите на европейския социализъм предимно от Плеханов, като се смяташе за ерест твърдението, че тя е изпитвала влиянието и на германската социалдемокрация. Стигаше се до парадоксалното твърдение, че ако българската социалдемокрация първа в международната социалдемокрация се е разцепила на революционни марксисти и марксисти-реформисти (широки и тесни социалисти) това се е дължало на ленинския вестник “Искра”, че решаващ фактор за разцеплението е била книгата на Ленин “Какво да се прави?”, която Благоев смяташе, че е плеханово произведение и...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови