Д-р на изкуствознанието, балетмайстор, педагог, критик. Родена през 1951 г., в гр. София. Художествен ръководител на акредитирана от нея специалност “Балетна режисура” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Дългогодишен балетен режисьор в БНТ. Нейни произведения се съхраняват в “Златния фонд” на телевизията. Педагог и директор на ДХУ. Участник в редица международни конференции, свързани с балетното изкуство. Носител на “Златна лира” за цялостно творчество /2001 г./.

БАЛЕТНОТО НИ ОБРАЗОВАНИЕ - ПРЕВЪРНАХМЕ “ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО” В БЛАТО

Брой 9 Септември 2003г.

Международният институт на театъра към ЮНЕСКО избра 29 април за Международен ден на балета. Основанието за това беше, че на тази дата през 1727 г. е роден Жан Жорж Новер - артист, балетмайстор и теоретик, автор на книгата “Писма за танца и балетите”, труд, който определи балета като самостоятелен театрален жанр. Новер формира естетическите норми на това изкуство като “... драма, написана с музика и въплътена чрез хореографията”. Принципите, формулирани в този труд са актуални и до днес, а историята на балета справедливо го титулува като “баща на съвременния балетен театър”.

Балетът е сред най-разбираемите изкуства, защото безмълвният език на танца не се нуждае от превод. Балетът не е само движение на тялото. Той въплъщава чрез хореографска мисъл големи идеи и образи на миналото, на днешния ден и на бъдещето. То дава възможност да опознаем света, да общуваме с хората от цялата планета, да представим себе си като култура.

Балетът извисява и обогатява човека в нашето тревожно, динамично и технизирано съвремие. Синтетичната природа на балетния театър придава още по-голяма сила на неговото въздействие. Той е мост между културите в днешния глобализиращ се свят. Българската култура може и трябва да се гордее с такива постижения на балетното изкуство като Международния балетен конкурс - Варна, учредената Лаборатория за балетна...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови