Във връзка с ъс срещата на върха на Световната търговска организация в Канкун - Мексико /10-14 09. 2003 г./ предлагаме на читателите на сп. “Ново време” въпросите на Маргарита Кожухарова и отговорите на трима видни български икономисти - Атанас Папаризов, Емил Хърсев и Пламен Орешарски. Заглавията на интервютата с първите двама са на редакцията.

БЪЛГАРИЯ, ТАЗИ “ГРОЗНА” СТРАНА

Брой 10 Октомври 2003

- Г-н Папаризов, Вие бяхте сред парламентарните делегати на конференцията на Световната търговска организация /СТО/ в Канкун. Каква е вашата оценка за форума?
- Безспорно Петата международна среща на СТО в Канкун беше провал. Той ще има трайни последици върху самата организация, защото ще попречи да завършат преговорите в Доха до 1 януари 2005 г., както бе решено. По същество ще има двугодишен период, в които няма да могат да се поемат нови ангажименти, доколкото в етапа преди президентските избори в САЩ, тяхната администрация няма да е готова да поеме такива ангажименти. В срещата имаше много открити въпроси и малкият прогрес, който беше постигнат в областта на селското стопанство, и който е от огромно значение за развиващите се страни, не можа да бъде финализиран.
Резултатите от преговорите са удар върху цялата световна търговска система и политика, за малките и за развиващите се страни. Преговорите завършиха неблагоприятно и за Европейския съюз /ЕС/, защото в настоящата обстановка нe САЩ, а ЕС трябва да стане основната движеща сила за запазване на многостранната търговска система.
- Кои фактори Европа недооцени? Какво пропусна?
- Според мен европейците не оцениха до последно подводните рифове и на много късен етап започнаха да изпълняват функцията си на активна страна в търсенето на компромиси. САЩ, като основен фактор в СТО търси главно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор