ПРЕГОВОРИТЕ В СТО НЕ НИ ЗАСЯГАТ ПРЯКО

Брой 10 Октомври 2003

- Г-н Хърсев, каква е вашата оценка за приключилата миналия месец среща на Световната търговска организация /СТО/ в Канкун, Мексико?
- Въпреки, че има и нагласи и становища, някои от които бяха изказани гласно, други не толкова категорично, от редица страни, че срещата на върха на СТО се провали, смятам, че в никакъв случай не може да се говори за провал в Канкун. Самото възникване на СТО е нов етап в регулацията на международната търговия. Независимо дали стъпките се определят като епохални или не, и какви са приоритетите в сектора на различните правителства, участващи в световната търговия. Поетапните действия, които някои определят като негативни, са нормалните и очаквани проблеми на развитието. Трудно ще се постигне съгласие, като се има предвид непрекъснато изострящото се противоречие на световните пазари.
- На какво равнище са най-сериозните противоречия в СТО?
- Не смятам че се очерта явен конфликт между политици и експерти. Съвсем естествено е да има противоречия и дебати, защото чрез тях се защитават различните гледни точки. Ще са нужни редица години и много усилия за уеднаквяване както на инструментариума на действие, така и на изравняване на проблематиката, която поставя в различен ред приоритетите на представители на различните държави, които искат да участват в световния глобален пазар.
- Кои въпроси, дискутирани на срещата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор